Potrawy z ryb świeżych i mrożonych

W sprzedaży ryb czujemy się jak ryby w wodzie! Równie dobrze radzimy sobie z przygotowywaniem potraw z produktów, które można znaleźć w naszych sklepach rybnych w Łodzi. Chcemy dzielić się pomysłami na zdrowe i smaczne dania.

Pierożki i róże z tuńczykiem

  • Czas przygotowania: 3 godziny
  • Ilość porcji: 18

foto_przepisy_01Składniki

  • Farsz:
  • ½ op. sera typu feta (ok. 100g)
  • 1 puszka tuńczyka
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ cukinii
  • ½ cebuli czerwonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Ciasto:
  • 120 g maki razowej
  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki startego parmezanu

Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i w letnim rozpuszczamy drożdże, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy sól, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, jaja. Do mąki wlewamy podrośnięte drożdże. Mieszamy wszystko hakiem lub ręcznie. Dodajemy miękkie masło i zarabiamy ciasto. Oprószamy mąką, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1,5 – 2 godzin. Tuńczyka wkładamy do malaksera i dodajemy ser feta, miksujemy na gładką masę. Cukinię, cebulę, paprykę i chili kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondelku, wkładamy cebulę i podsmażamy chwilę, dodajemy resztę warzyw. Przesmażamy ok. 10 minut, doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Studzimy i dodajemy do masy z tuńczyka. Czosnek kroimy bardzo drobno i też dodajemy do masy. Krótko razem miksujemy tylko do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy szklanką okrągłe placuszki. Na każdy krążek kładziemy ok. ½ łyżki farszu i sklejamy w pierożek lub formujemy na kształt róży. Blaszkę do muffinek smarujemy porządnie miękkim masłem i w zagłębienia wkładamy róże, a pierożki pieczemy na blasze do ciastek wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch każdego z pierożków i na różyczki sypiemy starty parmezan. Pieczemy do zazłocenia, ok. 20 minut. Podajemy ciepłe, choć na zimno i na drugi dzień smakują równie dobrze. Należy je jednak zapakować w foliowy worek, oczywiście jak już ostygną.

źródło: mojegotowanie.pl

Przetwory rybne na talerzach

Produkty do sushi, owoce morza czy ryby wędzone mogą stanowić doskonałą bazę niebanalnej sałatki, śniadaniowych kanapek lub sycącego dania obiadowego. Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów i dzielenia się opiniami na naszym facebookowym profilu.

Zupa z halibuta z owocami morza

  • Ilość porcji: 6

foto_przepisy_02Składniki

  • 40 dag halibuta (filet)
  • 40 dag dorsza lub morszczuka (filet)
  • 20 dag soli (filet)
  • puszka krewetek
  • 2 marchewki
  • 40 dag małży mrożonych lub z puszki
  • pietruszka
  • 5 dag selera
  • 4 dag pora
  • 3 pomidory
  • 25 dag kopru włoskiego
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 1 zielona papryka
  • 3 cebule
  • ½ ostrej papryczki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • liść laurowy
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka rozmarynu
  • ½ łyżeczki kurkumy

Ryby dokładnie myjemy, odsączamy i kroimy w wąskie paseczki. Małże rozmrażamy i przelewamy wodę. W przypadku małży z puszki, odlewamy zalewę. Obieramy cebulę, płuczemy i po odsączeniu drobno siekamy. Por, seler, pietruszkę, marchewkę również czyścimy i kroimy na zapałkę. Fenkuł po oczyszczeniu kroimy w kostkę, sparzone pomidory obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki. Myjemy paprykę, usuwamy gniazda nasienne i myjemy, kroimy w wąskie paseczki. Papryczkę kroimy w cieniutkie krążki, wcześniej usuwając pestki. Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy cebulę z czosnkiem, następnie warzywa i paprykę. Wszystko szklimy. Dodajemy fenkuł, papryczkę, pomidory oraz ryby, cały czas mieszając dusimy ok. 7 minut. Zalewamy wrzącym bulionem, potem dodajemy wino, liść laurowy, rozmaryn i małże. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na małym ogniu gotujemy wszystko ok. 20 minut. Krewetki odsączamy z zalewy, wyjmujemy z zupy liść laurowy, wkładamy krewetki i przyprawiamy kurkumą. Pozostawiamy na ogniu jeszcze minutę. Zupę podajemy z pieczywem.